Duik diep in je hart, 3 manieren om je hart te openen


Met een open hart worden gevoelens intenser, contacten diepgaander en voel je meer verbondenheid met het leven. Je trekt mensen aan die passen bij wie jij écht bent. Duik diep in je eigen hart en ontdek dat liefde het antwoord is op al je vragen. Dit zijn 8 manieren om je hart te openen.

1. Zielscontact

Als je elkaar echt in de ogen kijkt, kan het niet anders dat dat je hart open gaat. Gevoelens van irritatie en boosheid smelten en liefde gaat stromen. Het werkt ook als je jezelf in de ogen kijkt in de spiegel. Je kunt er een meditatie van maken, vijf minuten is al genoeg om een shift te voelen: je ziet iemands ware ik, zijn ziel. Je komt in een gebied waarin we allemaal één zijn, waar alle dagelijkse beslommeringen wegvallen. En als je ervoor openstaat, zul je wonderlijke dingen zien: ogen worden niet voor niets spiegels van de ziel genoemd.

2. Helende steen

Rozenkwarts is de steen van het hart en de liefde, volgens kristallenexperts. Hij zou je uitnodigen om je hartchakra te openen en onvoorwaardelijk liefde te kunnen geven én ontvangen. Het is een zachte, kalmerende steen die zou helpen emoties te zuiveren en je zou omringen met een helende en verlichtende frequentie. Je kunt een kristal ook laden met een intentie – de rozenkwarts doet het logischerwijs goed bij wensen over (zelf)liefde: houd hem in je hand en spreek hardop uit wat je wilt uitnodigen in je leven, of schrijf het op een briefje en zet de steen daarop. Grote stenen of een kristal met een punt zouden hier het meest geschikt voor zijn. Je kunt stenen met ondersteunende vragen neerleggen in een pad naar je intentie toe, die zouden de energie van het universum naar jouw wens leiden. Ook mooi om een grid te leggen voor de liefde.

3. Hartfrequentie

Klankschalen produceren zulke zuivere tonen, dat je ze voelt resoneren in elke cel van je lichaam. Helemaal als het kristallen schalen zijn, die hebben een hogere frequentie en kunnen gebruikt worden bij healings. Een klankschaal die is afgestemd op F-toon, werkt in op het hartchakra. De klank gaat als een lemniscaat om het lichaam heen en brengt harmonieuze vibraties die genezend kunnen werken. Oude energie wordt losgelaten en je kunt open gaan staan voor een nieuwe realiteit. Het hartchakra is belangrijk, need het is de verbinding tussen de bovenste en onderste drie chakra’s: een open hart zorgt voor een goede doorstroming.

On-line coaching Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer involved met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor


Online training Tantra & seksuele energie

4. Je hart luchten

Als je het moeilijk vindt om iets te vertellen, maar wel voelt dat iets je bezig blijft houden, kan het enorm helpen om een temporary te schrijven. Voor jezelf, of voor een ander. Of je hem nou verstuurt of niet, het is van je hart en er ontstaat meer lucht voor nieuwe dingen. Schrijven maakt je denken bewust: opeens kunnen er dingen helder worden, inzichten komen. Het maakt ook dat je meer afstand kunt nemen, waardoor je mededogen kunt gaan voelen. Je kunt iemand schrijven om hem te bedanken dat ie in je leven is, of je schrijft een afscheidsbrief aan iemand die je lief was, of een temporary aan je innerlijke sort – ook een belangrijke relatie om te onderhouden.

5. De geur van liefde

Geur werkt als muziek, er gebeurt meteen iets met je hart. Misschien een herinnering die je terugbrengt naar een second of een persoon. Rozenolie brengt harmonie en balans en is zo zacht dat het beschermend en omhullend werkt. Je hartstreek insmeren met rozenolie geeft troost, mildheid en vergeving. Bij een gebroken hart, door verdriet, angst of vermoeidheid, kan rozenolie je de zachtheid bieden om weer op te krabbelen. Ook in de vernevelaar een fijne geur om aan te sterken.

6. De Ustrasana (de kameel)

Yoga kent prachtige hartopeners die je ruimte kunnen geven om beter te leren voelen. Zo’n open houding met de schouders naar achteren en de borst naar voren kan kwetsbaar voelen, zorg er daarom voor dat je goed gegrond bent voor je begint. De Camel Pose is een backbend: je buigt de wervelkolom in de tegenovergestelde richting. Dat verbetert de beweeglijkheid en je houding.

Zo kom je in de yogahouding Kameel:

Ga op je knieën zitten op een yogamat met je benen op heupbreedte. Richt je op met je bovenbenen recht boven je knieën. Zet je handen op je onderrug en kantel je bekken naar voren. Houd je schouders naar achteren en span de buikspieren aan. Laat je voeten op de tenen steunen, buig je bovenlichaam langzaam achterover en leg je handpalmen op je hielen. Breng je hoofd naar achteren. Blijf 5 tot 10 ademhalingen in deze houding, kom op een inademing weer omhoog. Voel de ruimte.

7. Geven is groeien

In het Boeddhisme is geven, ‘dana’, een grote issue voor geluk. Vrijgevigheid wordt zelfs gezien als een belangrijk side van spirituele groei en transformatie – het is namelijk een tegenkracht voor gehechtheid en hunkering, een bron van lijden volgens de Tweede nobele waarheid. Geven werkt namelijk twee kanten op: eerst verheug je je op het geven, tijdens het geven is er blijdschap en na het geven voel je je voldaan. Het gaat daarbij niet per se om geschenken, ook het geven van complimenten, wijsheden en een pan soep vallen eronder. Als het maar uit het hart komt.

8. Lotusmudra

De lotusbloem staat symbool voor puurheid en zuiverheid, het bloeien van deze bloem voor innerlijke groei en de weg naar verlichting. Deze kracht van de lotus vind je terug in de lotusmudra, de handhouding die laat stromen wat er diep in je leeft. Breng je handen naar elkaar toe in een gebedshouding, laat je duimen je hart raken. Open je vingers, waarbij de foundation van de handen, de pinken en duimen elkaar blijven raken. Laat je kin iets zakken zodat je in de mudra kunt ademen, alsof je kracht blaast in de heilige ruimte van je hart. De boodschap van de lotus mudra is om verbonden met je wortels, jezelf open te stellen voor het licht en te beseffen wat het grootste goed is in het leven: een open hart.

Beeld: fotografie door Hein Gijsbers
Dit artikel komt uit Happinez ‘Verandering’.

Nicole van Borkulo is sinds 2015 werkzaam als eindredacteur bij Happinez. Ze studeerde journalistiek en specialiseerde zich in tijdschriften, waar ze inmiddels al ruim tien jaar vol enthousiasme mee bezig is in haar werk. Nicole houdt zich veel bezig met voeding, haar kinderen en duurzaamheid, waar ze ook graag mooie artikelen over schrijft voor Happinez.

Meer lezen over liefde?

Leven met meer compassie en zelfliefde: maak kennis met ‘heartfulness’.Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proudly powered by WordPress | Theme: Funky Blog by Crimson Themes.